Is je baby onrustig en overprikkeld?

Een onrustige en overprikkelde baby kan je herkennen aan verschillende zaken. Vaak valt een gedragsverandering de ouders meteen op: de baby is schrikachtig en extreem alert, hij vindt moeilijk zijn slaap of wordt van elk geluidje terug wakker. De baby is op het einde van de dag huilerig en heeft nood aan veel huidcontact of net andersom: elke aanraking is een prikkel teveel en ontaardt in een ontroostbare huilbui.

Wat ouders minder snel linken aan overprikkeling en onrust zijn spijsverteringsklachten. Bij stress verloopt de vertering niet optimaal, de baby drinkt onrustig, overstrekt zich, wil vele kleine beetjes drinken, geeft vaak terug en heeft last van krampjes. De ouders gaan op zoek naar oplossingen en proberen vele goedbedoelde adviezen uit. De voeding wordt aangepast, verschillende middeltjes tegen krampen worden getest, soms wordt op eigen initiatief medicatie gestart. Zonder resultaat, integendeel, het wordt alleen maar erger. Want elke verandering is een nieuwe prikkel. Deze pasgeboren baby kan nog niet alle binnenkomende prikkels filteren (de selectiviteit van het sensorische systeem moet nog ontwikkelen), hij is heel gevoelig waardoor overreacties ontstaan.

Een bezoek aan de (kinder)arts is aangewezen om onderliggende medische oorzaken uit te sluiten en stelt de ouders meestal gerust. Maar wat doe je als de onrust en ongemak bij je baby blijft aanhouden? Op www.happybabycoach.be vind je een mooie houvast die ik in de praktijk ook volg.

wat kan je doen?

Help je baby om zijn natuurlijk ritme terug te vinden. Zorg voor een goede afwisseling tussen slaap, eten, verzorging, liefde, aandacht en huidcontact.

  1. Haal prikkels weg uit de omgeving: felle verlichting, storende muziek, televisie, kunstmatige geuren, veel bezoek …

  2. Leer de taal van je baby begrijpen. Heeft hij honger? Zijn het eerder krampjes? Is je baby ongemakkelijk na zijn voeding? Misschien is je baby gewoon moe en heeft hij nood aan rust? Of zit er een boertje vast? Mogelijks wil je baby even huilen om de spanning van de drukke dag te verwerken? Gun jezelf de tijd om je baby te leren kennen. Deze filmpjes kunnen je alvast op weg helpen: https://happybabycoach.com/gratis/videos-babysignalen/

  3. Als de overprikkeling en onrust aanhoudt, kom dan eens langs met je baby bij ons in de praktijk. Onderliggende spanningen kunnen voor een overprikkeling van het zenuwstelsel en onrust zorgen. Een osteopaat kan dit behandelen.

  4. Als de overprikkeling en onrust aanhoudt, kom dan eens langs met je baby bij ons in de praktijk. Onderliggende spanningen kunnen voor een overprikkeling van het zenuwstelsel en onrust zorgen. Een osteopaat kan dit behandelen.

 

osteopathie

Osteopaat Alissa die de schedelbasis van de baby behandelt met zachte technieken.

Osteopaat Alissa die de schedelbasis van de baby behandelt met zachte technieken.

Wat doet een osteopaat? Een pasgeborene moet de mogelijkheid hebben om in diverse richtingen te kunnen bewegen. In het begin zal dit passief zijn of aangestuurd door reflexen maar na verloop van tijd moet het kind zich actief kunnen bewegen in alle bewegingsrichtingen. Tijdens het geboorteproces of reeds in het groeiproces in de baarmoeder kunnen er bepaalde spanningen ontstaan die het vrij bewegen van je kindje verhinderen. Vooral het hoofd en nekje van je baby is zeer gevoelig aan trek- en duwkrachten tijdens de bevalling en kan zo in dysfunctie gebracht worden (“een blokkade”). Deze spanningen kunnen een invloed hebben op de werking van het zenuwstelstel en het functioneren van je baby verstoren. Dit kan zich uiten op verschillende manieren. Een verhoogde spierspanning in de nek kan een voorkeurshouding uitlokken, een overprikkeling van het zenuwstelsel kan de goede werking van het spijsverteringsstelsel verhinderen, de baby kan een verhoogde zuigbehoefte krijgen (zuigen zorgt voor meer endorfines en is pijnstillend) of de reflexen worden meer uitgesproken waardoor hij bijvoorbeeld snel zal overstrekken, schrikken of primitief staan.


Een (baby)osteopaat is getraind te zoeken naar die lichamelijke spanningen bij je kindje die voor overprikkeling zorgen en zal deze met zachte hand behandelen. Bij kinderen worden nooit “kraak”-technieken gebruikt maar enkel rustige en ontspannende technieken. Neem gerust contact op als je wil weten wat we voor jouw kindje kunnen betekenen.