OSTEOPATHIE

Wat is het?

Osteopathie is dé moeder van de manuele geneeskunde. Een osteopaat werkt enkel met zijn handen en legt zich toe op de wisselwerking tussen gewrichten, spieren, zenuwen, bloedvaten en organen. Een osteopathische behandeling bevordert de doorbloeding, stimuleert beweging, verbetert lichamelijk functioneren en helpt zo jouw gezondheid te behouden of herstellen.

Gerichte levenstijladviezen en herstel van specifieke bewegingen zijn het enige medicijn in de osteopathie. Een osteopaat zoekt niet naar “ziekte” of bestrijding van symptomen maar streeft naar een optimale werking van het lichaam zodat het in staat is te herstellen op een natuurlijke manier.


Voor wie?

VOLWASSENEN

Osteopathie is uiterst geschikt voor de behandeling van rugpijn, nekpijn, hoofdpijn, chronische ontstekingen, functionele spijsverteringsklachten of wat behoort tot “lichamelijk onverklaarbare klachten”. Het helpt niet enkel bij herstel maar heeft ook een preventieve functie en ondersteunt je bij het behouden van je gezondheid. 

BABY’S & KINDEREN

Osteopathie erkent de lichamelijke spanningen die kinderen ervaren bij het groeien van baby naar tiener en heeft een aanpak ontwikkeld in het werken met kinderen van alle leeftijden.

Een osteopaat handelt zacht bij kinderen, zonder “kraken”, enkel rustige en gerichte ontspanningstechnieken worden gebruikt. Osteopathie biedt ondersteuning aan het jonge lichaam om zich aan te passen aan groei gerelateerde problemen zoals een voorkeurshouding, reflux, krampen, groeipijn, scoliose, regulatie- en slaapproblemen of een verzwakte immuniteit.

In de groepspraktijk kan je bij Alissa terecht met je kinderen. Dankzij voortdurende bijscholing bouwde ze een bijkomende specialisatie op in het behandelen van baby’s en kinderen. Ze is deskundige in de kinderosteopathie met meer dan 10 jaar praktijkervaring, is docent en is zelf mama van 2 dochters, Eerin & Ada.

Lees je graag meer over wat osteopathie kan betekenen voor je kindje, kijk dan zeker eens bij ons nieuws.

60+

Het lichaam verliest een deel van zijn veerkracht, het vermogen tot herstel. Voor heel wat mensen lijken de lichamelijke gevolgen van verouderen onbehandelbaar en ze zien zich genoodzaakt te leven met pijn. 

Het stimuleren en behouden van de mobiliteit, is echter een sleutel tot een goede gezondheid en onafhankelijkheid. Osteopathie speelt daarbij een belangrijke rol. De circulatie in het lichaam bevorderen, het evenwicht ondersteunen en oefenen, spierstijfheid versoepelen en gewrichten losmaken.

Met gerichte en veilige technieken kunnen we bijdragen aan een aangename, dynamische oude dag.


Consult?

Bij een eerste consultatie starten we met een uitvoerig vraaggesprek om een zicht te krijgen op de problematiek. Indien je over medische beeldvorming, een recente bloedanalyse of andere relevante informatie beschikt, breng je deze best mee.

Na de anamnese gaan we over tot een lichamelijk en klinisch onderzoek. Dit gebeurt meestal in ondergoed zodat we een goed beeld van de stand van je lichaam krijgen en gemakkelijk kunnen onderzoeken. Heb je dit liever niet, trek dan losse en comfortabele kledij aan.

Nadien wordt een behandelplan opgesteld en overgegaan tot de behandeling. De gebruikte technieken bestaan uit mobilisaties (ritmische bewegingen op de bewegingsgrens van een gewricht met als doel een betere beweging te creëren), zachte weefseltechnieken (zachte rek, fascia technieken, mobilisaties in de buik, cranio-sacrale therapie, …) manipulaties (“kraken”) en spiertechnieken (myotensieve technieken).
Alle technieken worden aangepast aan de leeftijd en de aard van de problematiek. Een baby met voorkeurshouding, een sportende tiener, zwangere vrouw, man met een hernia of een geblesseerde zestig plusser, elk behoeft zijn specifieke benadering. Veiligheid en efficiëntie staan steeds voorop.

Tot slot overlopen we samen wat je kan doen om het probleem ten gronde aan te pakken. Indien aangewezen wordt een interdisciplinair behandelplan voorgesteld.

Een eerste consult duurt tussen 60 en 45 min. Voor een vervolgconsult plan je best 30 tot 45 min in.
De prijs voor een consultatie bedraagt 55€. Afhankelijk van de mutualiteit en bijkomende verzekering wordt 20 tot 80% terugbetaald.